Enkla tips för en bättre hälsa

Alla vill vi uppnå en bättre hälsa, ha mer energi och stärka vårt immunförsvar. Här kommer ett par enkla tips för dig som är ute efter en bättre hälsa!

Ät fermenterat för bättre hälsa

Exempel på saker du kan äta som är fermenterade är surkål och kimchi. Det finns empirisk forskning som visar att fermenterade grönsaker med dess positiva bakterieprofil hjälper tarmfloran. En bra tarmflora innebär en rad fördelaktiga effekter för hälsan, ett starkare immunförsvar och dämpande av inflammationer.

En gynnsam tarmflora har en lång rad fördelaktiga effekter för hälsan. Till exempel förstärker den immunförsvaret och dämpar inflammation (Se: Stig Bengmarks arbete). Andra fördelar är enligt Soki Choi att den stärker vår hjärna samt dämpar psykisk ohälsa.

Grönsaker – ett enkelt sätt att boosta din hälsa!

Grönsaker är fullproppade med livsnödvändiga vitaminer och mineraler, det kanske inte kommer som någon nyhet. Utöver att fibrerna hjälper till att rensa tarmen tillkommer även flertalet godartade bakterier vilket givetvis bidrar till en bättre hälsa. Fytonutrienter och antioxidanter hjälper kroppen i flertalet positiva kedjereaktioner samt skyddar mot negativa spiraler, som erhålls när man äter grönsaker råa. Värt att nämna är att gröna grönsaker har högst näringsinnehåll så sträva efter att få i dig grönt varje dag!

Må bättre med fibrer

Här kommer ett par exempel på saker som är berikade med fibrer:

  • Rotfrukter
  • Fullkornsris
  • Bönor
  • Quinoa
  • Baljväxter
  • Frön
  • Nötter

Resultatet av att få i dig ordentligt med fibrer regelbundet är starka positiva hälsoeffekter. Med hjälp av fibrer frigörs komplexa kolhydrater långsammare, detta resulterar i en stabilare blodsockernivå vilket i sin tur ger mer energi. 

Fasta för bättre hälsa

Att fasta kanske inte är för alla men testa att skippa frukost eller middag. Intermittent fasting även känt för oss svenskar som periodisk fasta har flertalet goda hälsoeffekter (Se Dr Mercolas arbete).

Träna regelbundet

Att träning har en direkt påverkan för en god hälsa bör inte förvåna dig. Om du kan aktivera dig och uppnå olika träningsformer två till tre gånger i veckan kommer du leva ett längre liv, ha mer energi, ökad sexlust och motverka flertalet sjukdomar. Genom träning motverkar du även stress och depression. Det är ångestdämpande samt ökar din kreativitet och stärker ditt mentala fokus. Denna punkt är helt klart bäst för en bättre hälsa.

Vila dig till en sund hälsa

Faktum är att sova och vila har en extremt stark effekt för att boosta ditt immunförsvar och således ge dig en bättre hälsa. Känner du dig trött? Lyssna på din kropp och vila. Många lever stressfulla liv med jobb, familj och vänner och förväntningarna som kommer med detta. Ibland behöver man stanna upp och tänka efter, det är lätt att vänja sig vid för lite sömn och vila – det är inte hälsofrämjande på flera olika sätt. Med andra ord är det helt enkelt bäst att inte göra någonting alls ibland, ta det lugnt – lägg en ansiktsmask och vila upp dig!

Skaffa en hund!

Undersökningar visar att hälsan och välbefinnandet förbättras genom den gemenskap och därtill fysiska aktivitet som hundägandet innebär, med andra ord kan närhet ha en bra effekt för hälsan!

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna artikel!

Genomsnittligt betyg 4.5 / 5. Antal betyg: 2

Inga betyg ännu