Olika nötters fördelar

Nötter kan vara nyttiga på flera olika sätt. De innehåller en mängd nyttiga fetter, proteiner och fibrer. Nötter kan också vara rika på vitaminer och mineraler.

Olika nötter har dock olika fördelar och passar inte nödvändigtvis för allas kost. Nedan går vi igenom fördelarna med några av de populäraste nötterna du enkelt kan komplementera din kost med.

Cashewnöt

Cashewnötter innehåller höga halter av protein, fiber och mineraler såsom kalcium, järn och zink. Cashewnötter är också en källa till naturligt fett, vitaminer och flavonoider. Alla dessa näringsämnen gör cashewnötter till en nyttig nöt att äta för hälsan.

Hasselnöt

Hasselnötter är en av de nyttigaste nötterna du kan äta och bör inkluderas i din kost för att få full näring. De har många positiva effekter på hälsan och kan hjälpa till att förebygga sjukdomar, främja en hälsosam viktnedgång och öka energinivåerna.

Jordnöt 

Jordnötter är särskilt rika på magnesium, kalium, folsyra och vitamin E. Dessutom är de en bra källa till fiber och protein.

Mandel

Mandlar är nyttiga nötter som kan ge många fördelar för hälsan. De innehåller en mängd nyttiga näringsämnen, såsom fiber, proteiner, vitaminer och mineraler. Mandlar är också en bra källa till anitoxidanter, såsom flavonoider. Dessa naturliga ämnen kan hjälpa till att skydda kroppen mot skadliga fria radikaler och oxidativ stress.

Paranöt 

Paranötter är nyttigt för hjärtat och kan hjälpa till att sänka kolesterol. De innehåller också fler antioxidanter än någon annan nöt, vilket gör dem mycket nyttiga för hälsan. Paranötter är också bra för magen och tarmarna och kan hjälpa till att motverka inflammation.

Pekannöt

Pekannötter är nyttiga på flera sätt. De är rika på nyttiga fetter, proteiner och fibrer. Pekannötter kan hjälpa dig med kolesterol och stabilisera blodsockernivåerna. Pekannötter är också rika på nyttiga vitaminer och mineraler, såsom vitamin E, magnesium och kalium. Dessa näringsämnen gör pekannötter till en nyttig näringskälla för både vuxna och barn. Pekannötter är lämpliga att använda i både matlagning och bakning.

Pistagenöt

Pistagenötter är nötter som är rika på näringsämnen och fulla av smak. De har flera fördelar för hälsan, inklusive att stödja mag- och tarmhälsan, hjälpa till att reglera blodsockernivåer och förebygga inflammation. Pistagenötter kan även vara ett nyttigt tillskott i kosten för personer som lider av diabetes eller hjärt- och kärlsjukdom. Pistagenötter innehåller några av de näringsämnen som kroppen behöver för att fungera optimalt, såsom fiber, proteiner, vitaminer och mineraler. De är också rika på antioxidanter, vilket kan hjälpa till att skydda kroppen mot skador från fria radikaler. 

Valnöt

Valnötter innehåller höga nivåer av fiber, protein, mineraler och vitaminer. De är också rika på olika nyttiga fettsyror, såsom omega-3-fettsyror. Valnötter kan hjälpa till att minska risken för många olika sjukdomar, inklusive hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och diabetes. Valnötter är en nyttig snack eller tillsats till många maträtter. De kan till exempel bakas in i bröd eller användas som en topping på gröt eller sallad.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna artikel!

Genomsnittligt betyg 4.7 / 5. Antal betyg: 3

Inga betyg ännu