Periodisk fasta och kosttillskott

Periodisk fasta har på senare år fått mycket uppmärksamhet för att vara en effektiv metod för viktminskning. Men vad är egentligen periodisk fasta och på vilka olika sätt går denna metod att tillämpa i vardagslivet?

Enkelt förklarat går periodisk fasta ut på att du varvar perioder av fasta och ätande. Detta har visat sig vara mycket effektivt för viktminskning. Men fasta kan också innebära att du får svårt att få i dig nödvändiga vitaminer och mineraler. Nedan går vi igenom olika dieter som på ett eller annat sätt är en variant på periodisk fasta. Vi tittar även lite på eventuella behov för kosttillskott som kan vara nödvändiga.

16:8 dieten

En mycket populär variant av periodisk fasta är den så kallade 16:8 dieten. För att följa denna diet är tanken att du ska äta all din mat under 8 timmar av dagen. Resterande 16 timmar fastar du. En anledningen till denna diets popularitet är att du kan äta mer eller mindre fritt under 8 timmar. Vissa kan dock uppleva att 16 timmar utan mat är en lång tid och att känslan av hunger blir svår att hantera. Dieten har dock visat sig funka väldigt bra för många som önskar minska i vikt. Om du äter en bra varierad kost under de 8 timmarna på dagen då “det är ok att äta” finns inga behov att komplettera med kosttillskott.

5:2 dieten

5:2 dieten är en annan form av periodisk fasta. Följer du denna diet är tanken att du äter som vanligt 5 dagar i veckan. De resterande två dagarna konsumerar du sedan maximalt 500-600 kalorier. 500-600 kalorier är väldigt lite för en vuxen person och många väljer att fasta dessa två dagar. Äter du en allsidig kost 5 dagar i veckan är det inte nödvändigt att komplettera med kosttillskott. Men vet du med dig att du äter exempelvis lite frukt och grönt eller är vegetarian kan det finnas anledning att kontrollera att du faktiskt får i dig tillräckligt med vitaminer och mineraler.

8/800 dieten

8/800 dieten är mer av en periodisk diet än en periodisk fasta. Den går ut på att du under 8 veckor maximalt konsumerar 800 kalorier om dagen. Detta kan låta lite extremt då 800 kalorier om dagen är betydligt mindre än det rekommenderade kaloriintaget för en vuxen person. Att hålla sig till 800 kalorier i 8 veckor kan också bidra till svårigheter att få i sig en varierad kost. Så för denna diet kan det vara en bra idé att även överväga olika former av kosttillskott. 

Lästips: 8/800 Diet – Metod & Recept – 800 kalorier om dagen

Fasta med aktsamhet 

Även om olika former av periodisk fasta innebär olika grader av anpassningar i det dagliga livet är det viktigt att vara aktsam. Var därför uppmärksam på kroppens signaler och avbryt fastan omedelbart om din kropp säger ifrån.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna artikel!

Genomsnittligt betyg 5 / 5. Antal betyg: 3

Inga betyg ännu