Pomodorometoden

Kan du ibland känna att du har svårt att fokusera samtidigt som du känner dig stressad? Om du känner igen dig är du antagligen inte unik på något sätt. Det finns mängder av tips när det gäller fokus men en metod vi gillar lite extra är den så kallade Pomodorometoden.

Själva grundtanken med Pomodormetoden är att du under en begränsad tid fokuserar på en uppgift. Det behöver var en uppgift du kan klara av själv. Se till att eliminera alla störningsmoment. De kan handla om att lägga bort telefonen, stänga av e-post notifieringar eller se till att placera dig på en plats där du inte kommer bli störd. Sen är det 100% fokus på uppgiften.

Tiden för fokus på uppgiften, enligt Pomodorometoden, bör vara 25 minuter. När du jobbat i 25 minuter ska du ta en rast på cirka 5 minuter. Det är viktigt att du slutar direkt efter 25 minuter så du behöver någon form av timer. De spelar ingen roll om du nästan är klar. Se till att sluta jobba, ta en rast för att sedan påbörja ett nytt “pass” på 25 minuter.

Pomodoro-schema

Att jobba på detta sätt har blivit allt mer populärt. Det kräver dock en del disciplin och det kan vara värt att skapa någon form av schema eller rutin. Det kan se som nedan:

  1. Skapa en lista över det du behöver göra under den kommande veckan
  2. Gör en rangordning av vad som är viktigast
  3. Identifiera eventuella delmoment
  4. Genomför en enklare tidsestimering
  5. Sammanställ eventuellt material du behöver för att kunna slutföra uppgiften
  6. Gör sedan ett enklare schema med längre raster för lunch
  7. Sätt timern på 25 minuter och sätt igång
  8. Sluta direkt när 25 minuter passerat
  9. 5 minuter paus där du tar en kaffe eller kollar telefonen
  10. Återuppta uppgiften direkt när 5 minuter gått

Tanken är sedan att upprepar dessa pass på 25+5 miuter tills det är dags för en längre paus/måltid.

Minnesmästaren ​​Mattias Ribbing förklarar

Pomodorometoden är kanske inte för alla. En som verkligen verkar gilla den är minnesmästaren Mattias Ribbing. I videon nedan går han igenom grunderna i Pomodorometoden. 

Varför heter det Pomodorometoden?

Pomodorometoden

Pomodorometoden har blivit allt mer populär under senare år men faktum är att den är långt ifrån ny. Dess skapare är italienaren Francesco Cirillo som redan under 80-talet presenterade denna form av tidsplaneringsverktyg. Just pomodoro är italienska för tomat (du kanske har ätit pasta pomodoro) och italienska äggklockor ser ofta ut som just tomater. Numera behöver du inte en äggklocka som timmer men det är från tomaten som metoden fått sitt namn.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna artikel!

Genomsnittligt betyg 4.5 / 5. Antal betyg: 2

Inga betyg ännu