Viktiga mineraler i kosten

Mineraler spelar en avgörande roll för att upprätthålla kroppens optimala funktion och hälsa. De är involverade i allt från att stärka våra ben till att överföra nervimpulser. 

Här kommer vi därför att utforska några av de mest vitala mineralerna, deras fördelar för hälsan och var man kan finna dem i kosten.

Kalcium

Bland mineralerna är kalcium kanske mest känd som den viktigaste byggstenen för våra ben och tänder. Men bortom detta bidrar det också till muskelkontraktion och nervernas funktion. Så var får vi detta kritiska mineral ifrån? Mjölkprodukter, såsom mjölk och ost, är primära källor. Men för de som inte konsumerar mejeriprodukter finns det andra alternativ. Gröna bladgrönsaker, nötter och vissa fiskar med mjuka ben som sardiner är rika på kalcium. Och för att säkerställa att vi får i oss tillräckligt rekommenderas ett dagligt intag på mellan 1000 och 1300 mg för de flesta vuxna.

Järn 

Järn har en kritisk roll i vår kropp: det hjälper nämligen till att transportera syre. Detta mineral finns i överflöd i rött kött, vilket gör det till en stapelvara i många människors dieter. Kyckling, fisk, fullkornsprodukter och vissa gröna grönsaker som spenat kan också bidra till vårt järnbehov. Och behovet varierar: för vuxna män ligger rekommendationen på cirka 8 mg per dag.

Magnesium

Magnesium är känt som hjärtats mineral och spelar en viktig roll i hundratals enzymatiska reaktioner i kroppen. Särskilt de som producerar, transporterar, lagrar och använder energi. Men dess hälsosamma fördelar slutar inte där. Magnesium hjälper till att reglera hjärtfrekvensen och kan hjälpa till att förebygga högt blodtryck. Gröna bladgrönsaker är utmärkta källor till magnesium, men även nötter, frön och hela spannmål bidrar rikligt. För att hålla hjärtat glatt rekommenderas vuxna ett dagligt intag på omkring 300-400 mg.

Zink

När det gäller att stärka immunförsvaret, är zink din bästa vän. Detta mineral accelererar läkningen av sår och är avgörande för smak, lukt och syn. Kött och skaldjur, särskilt ostron, är rika på zink. Även fullkornsprodukter, bönor och nötter kan hjälpa till att fylla på dina zinknivåer. Ett rekommenderat dagligt intag ligger runt 8-11 mg för de flesta vuxna.

Koppar 

Koppar är inte bara ett metalliskt element som används i ledningar och mynt. I kroppen fungerar det som en nyckelkomponent i många enzymer och hjälper till med energiproduktionen. Lever och skaldjur är rika källor till koppar, men även nötter, frön och vissa fullkornsprodukter kan ge ditt dagliga behov. Målet för vuxna är att konsumera omkring 900 mikrogram koppar dagligen.

Sammanfattning

Med en ständigt växande förståelse för dessa mineraler kan vi bättre välja rätt kost för att stödja vår kropp och hälsa optimalt. Det är avgörande att vi kontinuerligt försäkrar oss om att vi får en balanserad mängd av dessa näringsämnen för att säkerställa att våra kroppar fungerar på sin högsta nivå.

Tips – På Livsmedelsdata.se kan du enkelt se hur många gram livsmedel som motsvarar dagsbehovet för flera olika mineraler.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna artikel!

Genomsnittligt betyg 5 / 5. Antal betyg: 3

Inga betyg ännu