Så kan du öka din ämnesomsättning

Ämnesomsättning (även kallat metabolism) är processen där din kropp gör om det som du ätit och druckit till energi. Under denna kemiska process slås kalorier från mat och dryck ihop med syre och blir den energi som möjliggör för din kropp att fungera.

Ämnesomsättningen är individuell och påverkas av faktorer som exempelvis din vikt och ålder. En ökad ämnesomsättning kan vara önskvärt då detta underlättar för att gå ner i vikt. Men går din ämnesomsättning av påverka? Svaret är ja. Det går att påverka din ämnesomsättning och nedan går vi igenom hur.

5 tips för ökad ämnesomsättning

Nästan alla åtgärder för en ökad förbränning handlar om kost och fysisk aktivitet. Nedan går vi igenom vad du kan göra för att öka din ämnesomsättning.

  1. Styrketräning – Genom att styrketräna bygger du upp dina muskler. Muskler bränner mer energi än vad fett gör så genom att styrketräna kommer du kunna öka din förbränning.
  2. Konditionsträning – Att få in ett par konditionspass per vecka där du höjer pulsen kan sätta fart på förbränningen. Vilken typ av konditionsträning är mindre viktigt. Det kan vara cykling, simning eller löpning. Det viktiga är att pulsen går upp. Försök sätta upp ett träningsschema för kondition.
  3. Många måltider – Om du vill öka din ämnesomsättning kan du med fördel äta ofta. Hoppa inte över frukosten då denna sätter fart på förbränningen direkt på morgonen. Undvik fetter och krydda gärna din mat med starkare alternativ som exempelvis chili eller kanel.
  4. Drick vatten – Att dricka mycket vatten är positivt för ämnesomsättningen. Försök att dricka 2 liter vatten varje dag.
  5. Undvik stress – Stress och sömnbrist kan påverka din ämnesomsättning negativt. Försök, i den mån det går, att undvika stress och säkerställ att du får minst 7 timmars sömn.

Det finns andra sätt att öka din ämnesomsättning men om du lever ett mer aktivt liv med bättre kost har du goda förutsättningar för att förbättra din förbränning.

Vanliga frågor om ämnesomsättning

Frågor och funderingar kring ämnesomsättning är vanliga. Vi har därför försökt sammanställa svaren på några av de vanligaste frågorna nedan.

Vilka effekter kan uppstå på grund av låg ämnesomsättning?

Låg ämnesomsättning kallas även för hypotyreos. Detta kan bero på onormalt låga nivåer av sköldkörtelhormoner i blodet. Detta i sin tur kan innebära en känsla av ökad utmattning och trötthet. Det kan även ha andra negativa effekter som ökad frusenhet, håravfall, viktökning, trög mage, torr hud och sköra naglar.

Kan jag mäta min ämnesomsättning?

Det finns flera olika sätt att mäta ämnesomsättningen hos en person. Det är dock relativt komplicerat och kostar en del pengar. Det enklaste sättet är antagligen genom indirekt kalorimetri. Denna metod mäter syrehalten i utandningsluften hos en person vid vila. Från den datan går det sedan att fastställa personens nivå av ämnesomsättning.

Kan man påverka sin ämnesomsättning?

Ja! Som vi gått igenom ovan går det att öka sin ämnesomsättning genom bland annat fysisk aktivitet och nyttig kost.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna artikel!

Genomsnittligt betyg 4.7 / 5. Antal betyg: 3

Inga betyg ännu