Nyttiga ingredienser till din smoothie

En smoothie kan vara en bra start på dagen eller ett nyttigt mellanmål. Hur nyttig den är beror så klart på ingredienserna men håller du dig till grunderna med juice eller yoghurt kombinerat med frysta bär eller färska frukter/grönsaker är det en bra källa för energi.

Det finns dock en hel del ingredienser som kan vara lite extra nyttiga som du kanske inte normalt tänker på. Dessa “superfrukter” eller “superbär” finner du kanske inte vid fruktdisken och de smakar heller inte alltid speciellt bra. Men tillsammans med övriga ingredienser i en blender kan smoothien vara ett perfekt sätt att få i sig näringsämnen som annars är ganska ovanliga i den normala svenska kosten. Nedan går vi igenom våra favoriter som vi anser funka bra till smoothien.

Chiafrön

Chiafröna kommer från plantan Salvia hispanica som växer vilt i Mexiko. Dessa frön har på senare år blivit omåttligt populära då de fulla med omega-3, fibrer och protein. Att enbart äta fröna är inte en speciellt spännande smakupplevelse men numera finns det ett flertal sätt att ta till sig av nyttigheterna i chiafrön. Populärt är exempelvis chiapudding och som användning i bakning. Men det funkar också utmärkt att blanda ner i din smoothie. Numera finns chiafrön att köpa i mer eller mindre alla hälsokostbutiker och även i bättre matbutiker.

Hampaolja

Hampaolja extraheras från hampaplantans frön och har en väldigt svag smak och kanske inte så många naturliga användningsområden i vår matlagning. Den är dock extremt nyttig och innehåller en imponerande mängd av hälsosamma fetter, proteiner och vitala mineraler. Hampaolja finns i välsorterade mataffärer och det är väldigt enkelt att tillsätta till en smoothie. Den kommer inte påverka smaken i någon större utsträckning men den kommer ge dig ett nyttigt tillskott av fetter och mineraler.

Gojibär

Gojibär benämns inte sällan som ett “superbär” på grund av deras bidrog till ett friskare liv. Detta lilla russinliknande bär med mild söt smak växer primärt i Kina och har där länge varit en del i den vardagliga kosten. Det går alldeles utmärk att äta gojibär bara som de är men tycker du det känns lite tråkigt är de även en utmärkt ingrediens till en nyttig smoothie. Det som gör att gojibär är så nyttiga är att de är fulladdad av näring, antioxidanter, C-vitamin och mineraler.

Det finns så klart mängder av andra ingredienser du kan tillsätta till din smoothie men få är lika nyttiga som chiafrön, hampaolja och gojibär. De är dessutom relativt lättillgängliga och enligt oss väldigt prisvärda med tanke på dess innehåll och verkan på din hälsa.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna artikel!

Genomsnittligt betyg 5 / 5. Antal betyg: 2

Inga betyg ännu