Vad är bra puls?

Hur många slag ditt hjärta slår per minut kan säga en hel del om din hälsa. Det finns dock mängder av individuella faktorer som gör det komplicerat att avgöra om det finns skäl till oro eller om allt är normalt.

Här på Brapuls.se skriver vi om träning, hälsa, kost och mycket mer. Men vad är egentligen en bra puls? Det finns mängder av frågor om vår puls och tyvärr är det inte alltid enkelt att ge korta och raka svar. Men vi gör ett försök.

Vanliga frågor om puls

Vi försöker här reda ut några av de vanligaste frågorna som berör antalet slag våra hjärtan slår per minut.

Vad är en normal puls?

Vad som är en normal puls beror på mängder av faktorer som exempelvis ålder, kön, kondition, tid på dygnet etc. Exempelvis har barn generellt sett en högre vilopuls än vuxna. Hos vuxna ligger hjärtfrekvensen (eller pulsen) mellan 50-100 slag/minut. I regel har vältränade personer en lägre puls än personer med sämre kondition. Även laster som rökning kan bidra till en högre puls.

Ligger vilopulsen på under 50 slag/minut kallas det för bradykardi. Ligger den däremot över 50 slag/minut kallas det för takykardi. Takykardi kallas även för hjärtrusning.

Hur mäter jag min puls?

Att ta pulsen på sig själv är relativt okomplicerat. Du behöver bara placera pekfingret och långfingret vid artären som går längs med din underarm på handledens tumsida. När du känner din puls är det bara att börja räkna samtidigt som du tar tid.

Är det farligt att ha en för hög puls?

Hög puls vid ansträngning behöver inte vara farligt. Har du däremot som vuxen en vilopuls på över 90 slag/minut är pulsen hög och kan behöva utredas.

Vad är maxpuls?

Maxpuls är ett annat begrepp som är individuellt i hög utsträckning. Den anger det högsta antal slag per minut som ditt hjärta kan slå. Din maxpuls är till stor del kopplad till dina gener och är alltså inte något du kan påverka via exempelvis träning. Din maxpuls går också ner ju äldre du blir. Ett sätt att uppskatta en person maxpuls är formeln 220 minus din ålder. Är du fyrtio år är din uppskattade maxpuls med andra ord 180.

Vad kan jag göra för att sänka min vilopuls?

Det absolut bästa sättet för att sänka din vilopuls är kontinuerlig konditionsträning. Genom att träna upp din kondition får du ett effektivare hjärta som inte behöver slå lika många slag per minut.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna artikel!

Genomsnittligt betyg 3.6 / 5. Antal betyg: 16

Inga betyg ännu