Träningsformer där du kan använda viktväst

Att träna med en viktväst kan vara både roligt och effektivt. Men för vilken typ av träning lämpar sig viktvästen bäst och vad bör man tänka på för att få ut det mesta av sin träning?

Att sätta på sig en viktväst är enkelt och vips får du ett extra motstånd i din träning. De flesta viktvästar har justerbara vikter med en maxvikt på 10-20 kg. Att justera vikten är relativt enkelt så du kan börja väldigt lätt om du så önskar. Det finns olika sätta du kan “integrera” viktvästen i din träning men nedan är det träningsformer som anses vara vanligast när det gäller träning med viktväst.

Promenader och löpning

Det kanske enklaste sättet att dra nytta av en viktväst är att ta på sig den under promenaden eller löppasset. Den extra vikten kommer öka motståndet och ge dig ett bättre träningspass. Just intervallträning är ett område som är mycket populärt att träna med en viktväst på men det är heller inget som hindrar dig från att bära västen hemma i lägenheten. På så sätt får du lite extra träning i hemmet.

Crossfit

Inom crossfit finns det också många fördelar med en viktväst. Då många övningar använder sig av din kroppsvikt kan en viktväst på ett enkelt sätt göra dessa övningar mer utmanande. Exempel på övningar där en viktväst kan göra nytta:

  • Pull-ups
  • Chin-ups 
  • Knäböj
  • Dips 
  • Armhävningar

Vanliga frågor om viktvästar

Viktvästen som en form av träningsredskap har ökat i popularitet under senare år men det är fortfarande många som aldrig provat. Därför har vi försökt sammanställa svaren på några av de vanligaste frågorna kring viktvästar nedan.

Vad bör jag tänka på när jag använder en viktväst?

Har du aldrig använt en viktväst tidigare är det viktigt att du börjar försiktigt. En ökad vikt kan nämligen slita på både leder och muskler. Är du otränad kan den extra vikten öka risken för diverse skador så säkerställ att du börjar med låga vikter och sakta jobbar dig uppåt.

Hur tunga viktvästar finns det?

Det finns viktvästar som väger upp till 30 kg men det är lite extremt. De vanligaste är att det har en maxvikt kring 10 kg och att du kan anpassa den så att du exempelvis börjar med 4 kg.

Var kan jag köpa en viktväst?

Utbudet av viktvästar har blivit allt bättre under senare år och det finns idag mängder av svenska e-handlare som har viktvästar i sina sortiment. Glöm inte att jämföra priser eller ta del av eventuell kampanjer innan du genomför dig köp.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna artikel!

Genomsnittligt betyg 4.5 / 5. Antal betyg: 4

Inga betyg ännu