Konditionsträning i hemmet

Under pandemin har många av oss svenskar undvikit att gå till gymmet. Många har också jobbat hemifrån vilket säkert även bidragit till att det varit svårare att röra på sig och hålla sig i form. Det finns dock bra hjälpmedel för dig som vill bränna kalorier i hemmet.

Det finns mängder av träningsmaskiner som kan hjälpa dig med din konditionsträning. Vissa lämpar sig i och för sig bättre på gymmet men har du plats hemma finns det bra alternativ. Nedan listar vi ett par förslag.

Trappmaskiner

Mini Stepper
Mini Stepper

En trappmaskin kan vara extremt bra för konditionsträning och förbränning av kalorier. Du kan faktiskt förbränna 625 kcal per timme på en trappmaskin. Det finns dock mängder av olika typer av trappmaskiner där alla inte är lämpade för hemmet. Exempelvis finns det vertikala trappmaskiner som kan vara rejält stora och är relativt vanliga på gym. För hemmet rekommenderas istället en så kallad mini stepper. Det är den simplaste formen av trappmaskin men kan ändå vara rejält effektiv. Men den kanske främsta fördelen är att den kan förvaras under exempelvis sängen.

Motionscykel

En motionscykel tar faktiskt inte upp så mycket plats och kan passa i många hem. Att cykla är fantastiskt för att förbränna kalorier och jobba upp flåset. Det kan i och för sig kännas lite tråkigt men bättre motionscyklar har olika program som kan variera din träning. Har du även en pulsklocka eller pulsband kan du också mäta dina framsteg på ett bra sätt.

Löpband

Att springa är helt klart ett av de bästa sätten att bygga upp din kondition. Vill du inte ta dig ut i kylan eller ta dig till gymmet behöver du finna ett löpband som passar till hemmet. Det finns numera riktigt avancerade löpband med allt från intervallprogram till lutning. Tyvärr är det ganska stora maskiner och också relativt dyra. Men har du plats (och pengar) finns det löpband som funkar relativt bra i hemmet. Glöm inte att kontrollera vikten och att det har hjul så att du enkelt kan flyta på det om det är nödvändigt. 

Vanliga frågor om konditionsträning

Det finns många olika sätt att träna upp sin kondition och det finns också många åsikter kring vad som fungerar bäst. Nedan har vi listat några av det vanligaste frågorna om just konditionsträning.

Vad är konditionsträning?

Konditionsträning är när du genom aktivitet stärker upp hjärtmuskeln och på så sätt stärker din syreupptagningsförmåga. Med bättre kondition kan ditt hjärta pumpa mer syrerikt blod ut till dina muskler.

Vilken är den bästa konditionsträningen?

För att träna upp konditionen är det viktigt att få upp pulsen och träna större muskelgrupper. Den typ av träning som de flesta tänker på är löpning, cykling och till viss del simning. Just löpning och cykling fungerar utmärkt att utföra i hemmet och du har plats för ett löpband eller motionscykel.

Hur påverkas hjärtat av konditionsträning?

Genom regelbunden konditionsträning kan ditt hjärta pumpa ut mer blod/syre. Din maximala hjärtfrekvens påverkas nödvändigtvis inte men forskning visar att regelbunden konditionsträning kan hjälpa dig att undvika hjärt- och kärlsjukdomar.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna artikel!

Genomsnittligt betyg 4.7 / 5. Antal betyg: 3

Inga betyg ännu