Pulsklockor & GPS-klockor

Pulsklockor och GPS-klockor har ökat kraftigt i populäritet hos många idrottsutövare under de senaste åren. Numera är det inte bara professionella atleter som använder sig av dessa hjälpmedel utan även rena motionärer. En anledning till den ökade populariteten är tveklöst att tekniken gått framåt och därmed de funktioner som kan erbjudas genom en pulsklocka eller GPS-klocka.

Pulsklocka

Den vanligaste varianten av en pulsklocka består av dels ett bälte och dels av själva klockan. Bältet spänns fast under bröstet. Från bältets insida mäter elektroder oavbrutet utövarens puls. På framsidan av bältet sitter det en sändare som registrerar denna data och som i sin tur för över informationen till själva pulsklockan som vanligtvis sitter på armen.

De vanligaste pulsklockorna ser i princip ut som ett större armbandsur. Det finns även lite billigare pulsklockor som inte använder sig av ett bälte runt bröstet.

Utöver att redovisa den aktuella pulsen under ett träningspass har många pulsklockor flera övriga funktioner som exempelvis:

  • Snittpuls
  • Pulsintervall
  • Mellantider
  • Högsta puls
  • Lägsta puls

Beroende på funktionalitet och märke kan priserna på en pulsklocka variera från ett par hundra kronor till flera tusen kronor. Bland de mer kända varumärkena när det gäller pulsklockor märks bland annat Suunto, Polar Puls och Nike.

GPS-klocka

I och med teknikens framsteg finns det idag ett stort utbud av olika typer av GPS-klockor som möjliggör en helt ny typ av analys av din träning, oavsett om det löpning, cykling eller långfärdsåkning på skidor. Med en GPS-klocka kan du exempelvis registrera hur långt du sprungit och jämföra tider (och mycket annat) med tidigare träningspass.

Till många GPS-klockor finns även möjlighet att mäta pulsen vilket gör att en separat pulsklocka blir onödig om du har en av de mer komplicerade GPS-klockorna. I och med att det finns ett stort spann av funktionalitet för GPS-klockor skiljer de sig även relativt mycket i pris. De dyraste GPS-klockorna kan kosta mer än 5 tusen kronor. Bland de mer kända varumärkena när det gäller GPS-klockor märks bland annat Garmin och Suunto.

Ett alternativt till en GPS-klocka kan vara en app till din telefon. Både iPhone och Android-telefoner har flera appar för detta ändamål. En av de populäraste apparna för detta heter RunKeeper.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna artikel!

Genomsnittligt betyg 4.3 / 5. Antal betyg: 8

Inga betyg ännu