Vanliga frågor om probiotika

Probiotika är kost eller kosttillskott med levande bakterier som vissa påstår vara gynnsamma för hälsan. Det råder dock en del delade meningar om olika hälsopåståenden när det gäller just probiotika.

För dig som har funderingar kring probiotika har vi här sammanställt svaren på några av de vanligaste frågorna som brukar dyka upp. Observera att det kan råda delade meningar kring flera av svaren.

Frågor och svar

Vad är probiotika?

Probiotika är levande mikroorganismer, oftast bakterier, som bidrar till en frisk och balanserad tarmflora. I de flesta fall handlar det om bakterier av släktet Lactobacillus eller Bifidobacterium. Probiotika har en positiv effekt på tarmfloran och mag-tarmsystemet i allmänhet, och är därför ett mycket användbart kosttillskott för många olika människor. Probiotika finns i många olika former, inklusive kapslar, pulver och drycker. Probiotika är ofta förknippade med tarmar och magar, men det finns också andra sorter av probiotika som finns i huden och munhålan. Probiotika är alltså inte begränsade till mag-tarmkanalen, utan kan ha positiva effekter på hela kroppen.

Kan jag hitta probiotika i mat?

Probiotika kan hittas i flera olika typer av mat, t ex i yoghurt och kyckling. När du köper yoghurt, se till att välja en som innehåller ”levande och aktiva kulturer”. Kyckling är också en bra källa till probiotika. En del människor väljer att ta tillskott av probiotika i kapselform för att få en extra dos. Probiotika finns även i vissa typer av drycker, t ex kombucha. Kombucha är en surkålsdryck som innehåller bakterier och jäst. Probiotika i maten kan hjälpa till att stärka din mag- och tarmflora. 

Vilka fördelar påstås finnas med probiotika?

Probiotika är ”bra bakterier” som finns i tarmen och hjälper till att bibehålla en frisk balans av flora i tarmen. Probiotika kan hjälpa till att motverka förstoppning, candida (en svampinfektion), IBS och andra mag-tarmproblem. Probiotika påstås även kunna förbättra immunförsvaret och motverka infektioner. 

När ska man äta probiotika?

Probiotika brukar rekommenderas för personer som lider av mag- och tarmsjukdomar, eftersom de kan hjälpa till att förbättra mag-tarmkanalens hälsa. De kan också vara användbara för andra åkommor, som allergier och urinvägsinfektioner. Probiotika är säkra för de flesta människor, men vissa personer kan uppleva biverkningar som magbesvär eller diarre. Det är därför viktigt att prata med en läkare innan man tar probiotika.

Är probiotika och mjölksyrabakterier samma sak?

Probiotika och mjölksyrabakterier är inte nödvändigtvis samma sak. Probiotika är levande mikroorganismer som syftar till att bidra till en frisk tarmflora. Mjölksyrabakterier, å andra sidan, är en typ av bakterie som finns i mjölk och produkter som innehåller mjölk. Mjölksyrabakterier kan ha nyttiga effekter på mag- och tarmhälsan, men det är inte alltid levande och därför inte alltid en probiotika. 

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna artikel!

Genomsnittligt betyg 5 / 5. Antal betyg: 2

Inga betyg ännu